De Open Markt Operaties (OMO's) van de Centrale Bank van Suriname (de Bank) worden uitgevoerd via veilingen van termijndeposito’s en/of overig Centrale Bankpapier. Deze operaties zijn bedoeld om het liquiditeitsniveau binnen het bankwezen te beïnvloeden en signalen te geven over de richting van het uit te voeren monetaire beleid.
Gegeven de target voor de basisgeldhoeveelheid, wordt berekend hoeveel liquiditeiten (geld) in de economie aanwezig dienen te zijn om een bepaald inflatiedoel te bereiken. Door inzet van haar monetaire instrumenten tracht de Bank de omvang van liquiditeiten naar de berekende hoogte te brengen.
De termijndeposito’s hebben een looptijd van 1 week (7 dagen), 1 maand en 3 maanden. De Bank veilt wekelijks termijndeposito’s met een looptijd van één-week via de standaard operaties ter verkrapping van de basisgeldhoeveelheid. De inzet van de respectievelijk één (1) en drie (3) maanden instrumenten zullen afhankelijk van de omvang van de liquiditeitstand en andere economische factoren (z.a. inflatieniveau e.d.) worden ingezet om overtollige liquiditeiten voor een langer termijn af te romen.
De algemene banken kunnen voor eigen rekening maximaal drie biedingen doen op het aangeboden OMO-volume met vermelding van de gewenste rentepercentage. De rente die tot stand komt na elke OMO de zogeheten gewogen gemiddelde toegewezen OMO-rente is dus een marktbepaalde rente die zal gelden tot aan de volgende OMO. Deze rente zal dienen als beleidsrente en referentierente voor het vaststellen van de rente van de Bank haar permanente faciliteiten w.o. de beleningsfaciliteit en de Emergency Liquidity Assistance (ELA), de interbancaire geldmarkt, en de bancaire kredietmarkt. De afdeling Open Markt Operaties van de Bank, welke is opgezet op 1 juli 2019, is belast met het uitvoeren van deze operaties.